Όχι στις δίαιτες εξπρές… Ναι στον σωστό τρόπο ζωής - Κεντρική Εικόνα

Όχι στις δίαιτες εξπρές… Ναι στον σωστό τρόπο ζωής

Το καλοκαιράκι έχει μπει για τα καλά. Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που είτε έρχονται στην επιφάνεια πιθανές ανησυχίες που έχουμε για το βάρος και το σώμα μας είτε δημιουργούνται εκ νέου.

Αναζητούμε απλές, γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να μας βάλουν στη διαδικασία να κοπιάσουμε πολύ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποκύπτουμε στις λεγόμενες δίαιτες εξπρές, που κάνουν πιο συχνή την εμφάνισή τους αυτήν την περίοδο. Δίαιτες οι οποίες υπόσχονται χάσιμο βάρους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Είναι, όμως, αυτή η λύση ανάγκης ωφέλιμη για τον μεταβολισμό και την υγεία μας;

Όλες τις απορίες που πιθανόν έχουμε θα μας λύσει ο κ.  Ανδρέας Ραφαήλ Ιωάννου, Φυσικοπαθητικός και ειδικός επί του θέματος.

«Όταν βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και αυτό που αντικρίζουμε δεν μας αρέσει, καταφεύγουμε στη λύση ανάγκης, που είναι οι εξαντλητικές αυτές δίαιτες χωρίς να λαμβάνουμε στα σοβαρά υπόψη τους κινδύνους που παραμονεύουν με την εφαρμογή μιας τέτοιας ελλιπούς διατροφής.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δίαιτες αυτές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και έχουν ελάχιστο έως μηδαμινό υδατάνθρακα, κάτι το οποίο μεγιστοποιεί την απώλεια βάρους. Οι υδατάνθρακες όμως είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά, με αποθέματα ενέργειας που βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά».

«Μία μη ισορροπημένη διατροφή οδηγεί στην έλλειψη βιταμινών, μετάλλων και ωφέλιμων λιπαρών. Αυτά δηλαδή που μας κρατούν στη ζωή και διασφαλίζουν την καλή μας υγεία. Οι επιπτώσεις είναι από γενική αδυναμία, κακή μνήμη, κατάπτωση ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι και ευαισθησίες σε ιούς, μικρόβια και βακτήρια».

«Το να επικεντρωθεί κάποιος αποκλειστικά στην απώλεια βάρους έχει προσωρινά αποτελέσματα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως όταν το άτομο επανέλθει στον αρχικό τρόπο διατροφής του, το βάρος επανέρχεται (το λεγόμενο yo-yo effect)».

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου «το πρόβλημα λοιπόν είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να ζούμε, αυτό είναι που πρέπει να διορθώσουμε. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υιοθετήσουμε καλές συνήθεις και να αποβάλουμε κάποιες κακές. Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής, μία καλή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση και ξεκούραση είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα αύξησης βάρους, ενώ την ίδια στιγμή φροντίζουμε την υγεία μας και διασφαλίζουμε τη χαμένη μας ενέργεια».

Οπόταν μας έγινε απόλυτα ξεκάθαρο πως η φαινομενικά ιδανική λύση δεν φαντάζει και τόσο ιδανική αν αναλογιστούμε όλα αυτά που βάζουμε σε κίνδυνο. Η αύξηση βάρους, μέχρις εκεί που αυτό δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την υγεία μας, δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει αλλά να μας προβληματίζει γενικότερα για τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής μας.

Λέμε όχι λοιπόν στις εξαντλητικές δίαιτες εξπρές και ένα μεγάλο ναι στον σωστό τρόπο ζωής.

Newsfeed