Παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι; - Κεντρική Εικόνα

Παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι;

Τα τελευταία χρόνια, το παγωμένο γιαούρτι έχει γίνει μια δημοφιλής εναλλακτική λύση για το παγωτό. Το παγωτό και το παγωμένο γιαούρτι γίνονται και τα δύο από τα γαλακτοκομικά, αλλά υπάρχει μια σημαντική διαφορά που τα διακρίνει. O Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Κώστας Χαρή μιλάει για τις αξίες των δύο, αλλά και τις διαφορές τους.  

Νομικά, το παγωτό πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 10% λιπαρές ουσίες του γάλακτος, που συνήθως γίνεται με την προσθήκη κρέμας. Το παγωμένο γιαούρτι δεν περιέχει κρέμα γάλακτος, αντ' αυτού, γίνεται με γιαούρτι.

Διατροφική Αξία

Ένα φλιτζάνι παγωτό βανίλια περιέχει 275 θερμίδες, 5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Ένα φλιτζάνι παγωμένο γιαούρτι περιέχει 221 θερμίδες, 5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Αν προσέχετε τη διατροφή σας, καλύτερα να επιλέξετε το παγωμένο γιαούρτι. Ωστόσο, το χαμηλότερο λίπος και θερμιδικό περιεχόμενο, μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της μερίδας σας και τι σος βάζετε σε αυτό. Το παγωμένο γιαούρτι συνήθως προσφέρεται με σιρόπια σοκολάτας, που αυξάνει τη θερμιδική περιεκτικότητα.

Αν επιλέξετε να φάτε το παγωμένο γιαούρτι, προτιμήστε μέτριο μέγεθος μερίδας και επιλέξετε πιο υγιεινά toppings. όπως φρέσκα φρούτα, βρώμη και ξηρούς καρπούς. Αυτά είναι χαμηλότερα σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη. Αν προτιμάτε παγωτό, επιλέξετε παγωτό με μειωμένα λιπαρά ή και στέβια.