Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι σούπερ! - Κεντρική Εικόνα

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι σούπερ!

Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, καθώς περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες (4gr), βιταμίνες (Α, C, Κ, Β6, Φολικό οξύ, Ριβοφλαβίνη, Θειαμίνη), αντιοξειδωτικά και μέταλλα (μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο) πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Δεν περιέχουν καθόλου λίπος και χοληστερίνη, ενώ το ποσοστό νατρίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Τέλος, αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και θερμιδικά αποδίδουν μόνο 42 kcal ανά 100gr και αποτελούνται σε ποσοστό 87% από νερό. Δες τα οφέλη τους πιο αναλυτικά...

Χοληστερόλη

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, μειώνει τα ποσοστά χοληστερόλης στο αίμα μέσω της δέσμευσης των χολικών οξέων (τα οξέα που εκκρίνονται από τη χολή κατά τη διαδικασία της πέψης.

DNA

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι συγκεκριμένα συστατικά που υπάρχουν στα λαχανάκια Βρυξελλών, μπλοκάρουν τη δράση του ενζύμου σουλφοτρανσφεράση, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία μας

Αντιοξειδωτικά & βιταμίνες

Είναι πλούσια σε βιταμίνες C, E και A καθώς και μεταλλικά ιχνοστοιχεία, όπως το μαγγάνιο. Υψηλή είναι και η περιεκτικότητά τους σε ισχυρά φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική δράση, που βοηθούν στην καταστολή του οξειδωτικού στρες.

Αντικαρκινική δράση

Μια σειρά από ουσίες, όπως η γλυκοζινόλη και οι ισοθειοκυανάτες, ενισχύουν την αντικαρκινική δράση τους. Τρώγοντας συνεπώς λαχανάκια Βρυξελλών, αποτρέπουμε την εμφάνιση μορφών καρκίνου όπως της ουροδόχου κύστης, του εντέρου, του μαστού, του προστάτη κ.ά. 

Καρδιαγγειακή υγεία

Ορισμένα ένζυμα και χημικές ουσίες (γλυκοζινόλη και ισοθειοκυανάτες), που περιέχονται τα λαχανάκια Βρυξελλών, εκτός από την αντιφλεγμονώδη τους δράση, λειτουργούν υποστηρικτικά σε ενδεχόμενη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων.

Πώς και πότε να τα καταναλώσεις

Αγόρασέ τα όταν πρόκειται να τα μαγειρέψεις. Και αυτό γιατί σε αντίθεση με το κοινό αλλά και το κόκκινο λάχανο, τα φρέσκα λαχανάκια Βρυξελλών διατηρούνται μόνο για 3-4 ημέρες στο ψυγείο.

Μπορείς όμως να τα καταψύξεις αφού προηγουμένως τα ζεματισεις για 3-5 λεπτά, οπότε μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 1 χρόνο.

Είναι διαθέσιμα όλες τις εποχές του χρόνου, αν και η πιο ενδεδειγμένη περίοδος για την κατανάλωσή τους ξεκινά από το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές της άνοιξης.

Μπορείς να τα καταναλώσεις είτε ψητά στον φούρνο, είτε μαγειρεμένα σε σούπες ή ακόμα ωμά σε σαλάτες