H μαγική συνταγή για το … hangover! - Κεντρική Εικόνα

H μαγική συνταγή για το … hangover!

Οι Κολομβιανοί ορκίζονται ότι το caldo de costilla είναι ένα πιάτο που εκτός από γεύση, μπορεί να μας κάνει να… επιστρέψουμε ομαλά στην πραγματικότητα έπειτα από ένα ξέφρενο ξενύχτι.

 Οι κάτοικοι της Μπογκοτά, της πρωτεύουσας της Κολομβίας, όμως, παίρνουν όρκο ότι άλλο είναι το «φάρμακο» και μάλιστα, πολύ γευστικό: μια σούπα που ονομάζεται caldo de costilla.

Ο ζωμός είναι απλός και περιλαμβάνει μοσχαρίσια παϊδάκια, πατάτες, κρεμμύδια, κόλιανδρο και ίσως λίγο γλυκό καλαμπόκι, αλλά η φήμη του ως το τέλειο αντίδοτο στο hangover ξεπερνάει τη γεύση του.

Ένα μπολ κοστίζει λιγότερο από 2 ευρώ και θεωρείται ο καλύτερος τρόπος να καθαρίζει το κεφάλι των κατοίκων και τουριστών αυτής της πόλης που χτυπάει στους Σαν τόπινγκ χρησιμοποιούνται πολλά υλικά, από όξινος χυμός lime, μέχρι ψιλοκομμένα κρεμμύδια ή ακόμη και aji –ένα πικάντικο καρύκευμα με κόλιανδρο, πράσινα κρεμμύδια, σκόρδο και ξίδι.

Για να δράσει σωστά, χρειάζεται να το καταναλώσει κάποιος με ένα είδος γλυκού, ελαφρύ καφέ. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι τα λιπαρά υγρά του βοηθούν στην αποκατάσταση των αφυδατωμένων λιπαρών κυττάρων πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο, ενώ ταυτόχρονα αναζωογονεί τη γευστική παλέτα.

Σε όλη τη Νότια Αμερική, όμως, τα φάρμακα του hangover φαίνεται πως έχουν γενικότερα ως βάση τα υγρά. Στο Περού, οι περισσότεροι καταβροχθίζουν leche de tigre (γάλα της τίγρης, δηλαδή σάλτσα της περουβιανής κουζίνας με μοσχολέμονο, κρεμμύδι, καυτερή πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και ζωμό ψαριού, που χρησιμοποιείται στο δημοφιλές ceviche), ενώ στη Βραζιλία οι ζωμοί από γαρίδα και γάλα καρύδας είναι ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου.

Για το caldo de costilla, υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές, αλλά γενικά, αυτό που υπερισχύει είναι ότι τα παϊδάκια τοποθετούνται σε κατσαρόλα με νερό και σιγομαγειρεύονται με φρέσκο κρεμμυδάκι, αλάτι, πατάτες και σκόρδο, μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι.

Δεν είναι απορίας άξιο, πάντως, το ότι το καλύτερο πιάτο για το hangover έρχεται από την Μπογκοτά, αφού η τοπική κουζίνα συνεχώς ανεβαίνει και ο διάσημος σεφ, Anthony Bourdain, έχει δηλώσει έκπληκτος από το τοπικό φαγητό, έπειτα από ταξίδι του στην Κολομβία, δηλώνοντας ότι είναι αστείο να υπάρχει αυτό το μέρος και να μην θέλουν όλοι να ζήσουν εκεί.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται κάποιο εξεζητημένο υλικό για να φτιάξει κάποιος caldo de costilla, οπότε την επόμενη φορά φροντίστε να είστε έτοιμοι –ακόμη κι αν δεν έχετε hangover.

Caldo de Costilla (4-6 μερίδες)
Υλικά

1,5 κιλό μοσχαρίσια παϊδάκια
Περίπου 15 φλιτζάνια νερό
1 κουτ. του γλυκού τριμμένο κύμινο
5 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
6 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
2 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
¼ κουτ. του γλυκού σκόνη achiote (μείγμα μπαχαρικών)
Αλάτι και πιπέρι για γεύση

Εκτέλεση
Βάλτε τα παϊδάκια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το κύμινo, το achiote, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό. Αφήστε να βράσουν, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 1 ώρα. Προσθέστε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι στο μπλέντερ με ¼ του φλιτζανιού νερό και χτυπήστε για περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε για 40 ακόμη λεπτά. Προσθέστε το μισό κόλιανδρο, τις πατάτες και τα καρότα. Πασπαλίστε μρ αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε για 20-30 λεπτά ακόμη ή μέχρι οι πατάτες να γίνουν τρυφερές. Τέλος, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο και σερβίρετε όσο είναι ζεστό.