5 διατροφικοί μύθοι  - Κεντρική Εικόνα

5 διατροφικοί μύθοι

Ήρθε η ώρα να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Διαβάζω στην Athens Voice και μεταφέρω τους μύθους που καταρρίπτονται

O Μύθος των 5 δευτερολέπτων

Η λιγούρα σου δεν αφήνει να πάει τίποτα χαμένο! Όμως, την επόμενη φορά που απλά θα «φυσήξεις» το κομμάτι από το μπισκότο που σου έπεσε κάτω  για να το βάλεις κι αυτό στο στόμα σου, να θυμάσαι πως ο κανόνας των «5 δευτερολέπτων» που κάπου άκουσες, δεν ισχύει. Τα βακτήρια και τα μικρόβια μπορούν να μολύνουν κάτι ακαριαία. Μια δόση αλήθειας πάντως στον κανόνα υπάρχει. Όσο περισσότερο μένει κάτι στο πάτωμα, σίγουρα τόσο πιο επικίνδυνο γίνεται.

Τροφές με «αρνητικό» θερμιδικό φορτίο

 

Για όσους κάνουν μονίμως δίαιτα, η ιδέα ότι κάποιες τροφές δεν έχουν θερμίδες, τους συγκινεί ιδιαίτερα. Για το σέλερι (πολύ της μόδας) για παράδειγμα – ιδιαίτερα θρεπτικό με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, φυλλικό οξύ, βιταμίνες A, C και K – λέγεται ότι όσο περισσότερο τρως τόσο περισσότερες θερμίδες καις, ότι δηλαδή το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες κατά τη διαδικασία της χώνεψης κι απ’ αυτές που παίρνει. Το ίδιο ακούγεται και για τα μήλα, το λάχανο, τα αγγούρια. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

H ζάχαρη είναι το «ecstasy» των μικρών παιδιών

 

Η ζάχαρη δεν κάνει τα παιδιά να χοροπηδάνε στο τραπέζι ή να σκαρφαλώνουν στα δέντρα. Αυτό που ισχυρίζονται αρκετοί γονείς, «τα παιδιά μου την άκουσαν με τη ζάχαρη», όταν τα παιδιά τρώνε κάτι γλυκό, δεν έχει να κάνει τόσο με τα συστατικά της τροφής, όσο με τις προσδοκίες των ίδιων των γονιών και αυτό που θεωρούν εκείνοι «σωστή» συμπεριφορά. Κοινώς, είναι περισσότερο μια δικαιολογία, άλλωστε στη συμπεριφορά των παιδιών τον καθοριστικό ρόλο τον παίζει το περιβάλλον και όχι η τροφή.

Η τσίχλα μένει στο στομάχι για 7 χρόνια

 

Όταν ήμασταν μικρά κάποιος μας είχε πει να μην καταπίνουμε τις τσίχλες  γιατί θα μας κολλήσει το στομάχι! Κι ακόμη πως θα μείνει εκεί για τουλάχιστον 7 χρόνια. Δεν ήταν  τίποτε περισσότερο από μια εκφοβιστική τακτική για να αποφεύγουν τα παιδιά να μασάνε συχνά και κυρίως να καταπίνουν τις τσίχλες τους (αφού υπάρχει ο κίνδυνος να πνιγούν). Μόνο αν συστηματικά καταπίνεις τις τσίχλες που μασάς (και αν τρως και περισσότερες από 3-4 την ημέρα), σίγουρα θα αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα, κυρίως στο έντερο. 

Τα αυγά είναι ανθυγιεινά

 

Μια από τις πιο παρεξηγημένες τροφές λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του κρόκου του αυγού σε χοληστερίνη. Η αλήθεια είναι ότι τα αυγά είναι μια εξαιρετική τροφή και πρέπει να βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο καθημερινό μας διατροφικό πρόγραμμα. Ο οργανισμός μας παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές. Το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του. Η χοληστερόλη που προέρχεται από τις τροφές, και ειδικά αυτή του αυγού, δεν επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Αντίθετα, η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπών από τροφές ζωικής προέλευσης (κρεατικά, φρέσκο βούτυρο, τυριά, κρέμες γάλακτος, γλυκά ) είναι αυτές που ευθύνονται για την αύξηση των λιπιδίων και την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νόσων. Τέλος, τα αυγά, εκτός από εξαιρετική πηγή  θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, περιέχουν και λεκιθίνη, ένα λιπίδιο που θεωρείται ότι λειτουργεί ως «εξισορροπιστής» της χοληστερίνης.

 

Newsfeed