Μάτι … γαρίδα!  - Κεντρική Εικόνα

Μάτι … γαρίδα!

Οι γαρίδες είναι αγαπημένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους. Συνεπώς, πετάξου από τις Blue Island και πάρε γαρίδες τώρα!

Οι γαρίδες σε αντίθεση με τα υπόλοιπα θαλασσινά περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις δυο μοναδικών αντιοξειδωτικών συστατικών της ασταξανθίνης και του σεληνίου. Η ασταξανθίνη είναι μια φυσική αντιοξειδωτική αλλά και χρωστική ουσία που δίνει το χαρακτηριστικό χρώμα στις γαρίδες (κόκκινο και πορτοκαλί αποχρώσεις). Η ασταξανθίνη είναι ένα καροτενοειδές έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Η ασταξανθίνη έχει το εκπληκτικό πλεονέκτημα να «ταξιδεύει» σε όλο το σώμα και σε όλα τα όργανα όπως στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στους μύες ακόμα και στο δέρμα, καταπολεμώντας τις οξειδώσεις και τις φλεγμονές. Το σελήνιο, αποτελεί συστατικό ειδικών πρωτεϊνών που παράγει ο οργανισμός κυρίως για την παροχή αντιοξειδωτικής προστασίας. Οι σεληνοπρωτεΐνες που έχουν ανακαλυφθεί στον άνθρωπο είναι 25 και κάποιες ανιχνεύονται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι το σελήνιο των γαρίδων μπορεί κατά 80-85% να απορροφηθεί μέσω της διατροφής και να εισέλθει στις μεταβολικές πορείες του οργανισμού μας.

 

Πρωτεΐνες και πεπτίδια

Η γαρίδες είναι πλούσιες και σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Τα 120 γραμμάρια γαρίδας περιέχουν περίπου 25 γραμμάρια πρωτεΐνες. Η διάσπαση της πρωτεΐνης σε πεπτίδια κατά τη διαδικασία της πέψης προκαλεί την έκκριση μια ορμόνης, η οποία μεταξύ των άλλων ελέγχει την όρεξη γιατί μεταφέρει στον εγκέφαλο το μήνυμα πληρότητας.

 

Χοληστερίνη

Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι η χοληστερόλη δεν είναι η μοναδική στερόλη που περιέχουν οι γαρίδες αλλά υπάρχουν και άλλες (β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη, βρασικαστερόλη) των οποίων η κατανάλωση τους σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης. Η ποσότητα κορεσμένων λιπών που περιέχουν οι γαρίδες, είναι πολύ χαμηλή. Επιπλέον, ο λόγος ω3/ω6 λιπαρών οξέων που περιέχονται στην γαρίδα είναι 3:1 κάτι που δινει μεγάλο πλεονέκτημα στο τρόφιμο, διότι αυτή η αναλογία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων συμπεριλαμβανομένου της παχυσαρκίας, της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη.

Αποθήκευση και μαγείρεμα

Αφού αγοράσετε τις γαρίδες από τις Blue Island, φροντίστε να τοποθετηθούν το συντομότερο στο ψυγείο, διότι είναι ευαίσθητες στη θερμοκρασία. Οι γαρίδες θα πρέπει να τοποθετούνται στο κάτω ράφι του ψυγείου που είναι το πιο ψυχρό σημείο. Οι γαρίδες μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και δύο ημέρες. Στην κατάψυξη μπορούν να διατηρηθούν για ένα μήνα περίπου.Για να ξεπαγώσετε τις γαρίδες, τοποθετήστε τις σε ένα μπολ με κρύο νερό ή στο ψυγείο.

 

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr