10 Τραγούδια για την όρεξη - Κεντρική Εικόνα

10 Τραγούδια για την όρεξη

Καμιά φορά η μουσική μας ταξιδεύει σε περίεργα μονοπάτια. Κάποια από αυτά γίνονται επικίνδυνα γευστικά.

Ο χορός των μπιζελιών

Από την παιδική ραδιοφωνική σειρά «εδώ λιλιπούπολη» που ξεκίνησε το 1976 και διήρκεσε μέχρι το 1980. Στα τέλη του 1980 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ο δίσκος με τα τραγούδια της τα οποία ερμήνευσαν οι: Σπύρος Σακκάς, Αντώνης Κοντογεωργίου, Σαβίνα Γιαννάτου, Λένα Πλάτωνος και Μαριέλλη Σφακιανάκη. Οι συνθέσεις ανήκουν στους Λένα Πλάτωνος, Δημήτρη Μαραγκόπουλο και Νίκο Κυπουργό, σε στίχους Μαριανίνας Κριεζή συνοδευόμενοι από τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. Από τον δίσκο κρατάμε τον απολαυστικό χορό των μπιζελιών, τη μπόσα νόβα του ζαχαροπλαστείου και πολλά άλλα.

Άσπρη σοκολάτα

To συγκρότημα Mikro δημιουργήθηκε το 1997 στη Θεσσαλονίκη. Διάφορες γυναικείες φωνές δοκιμάστηκαν από το σχήμα με τις οποίες κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο του 1999 το EP Σταγόνες από τη Warner music, από το οποίο ακούστηκε πολύ στα ραδιόφωνα το «Άσπρη Σοκολάτα» το οποίο κυκλοφόρησε και σε ξεχωριστό σινγκλ.

Χωρίς εσένα

Η Ευσταθία (πλήρες όνομα Ευσταθία Μαντζούφα) είναι τραγουδίστρια, συνθέτης, στιχουργός και συγγραφέας θεατρικών έργων. Το 2005 κυκλοφόρησε το άλμπουμ χωρίς εσένα. Χαρακτηριστικά ο στίχος λέει: «Χωρίς εσένα η ζωή θα είναι ζαμπόν δίχως λιπαρά, περιοδικά και λόγια ντεκαφεϊνέ»

Η γκαρσόνα

Η Χάρις Αλεξίου ερμήνευσε την Γκαρσόνα το 1976 σε στίχους και μουσική του Πάνου Τούντα ο λαχταριστός στίχος που μας ανοίγει την όρεξη είναι φυσικά «Στα πεταχτά μοιράζω τις μισές στο πιάτο κι ο μεζές μαρίδα και τυρί»

Κρασί, θάλασσα και το αγόρι μου

Στίχοι Πυθαγόρας μουσική Γιώργος Κατσαρός και η Μαρινέλλα στη σκηνή της Eurovision να εκπροσωπεί την Ελλάδα το 1974.

Συνταγές μαγειρικής

Στίχοι Δημήτρης Αποστολάκης, Μουσική: Δημήτρης Ζαχαριουδάκης & Γιώργος Μανωλάκης Πρώτη εκτέλεση οι Χαΐνηδες, πάντως το μυστικό για τέλειες συνταγές είναι λίγο δάκρυ στην κατσαρόλα, ψιλοκομμένος μαιντανός και σκόρδο…

Λιωμένο παγωτό

Το 1995, κυκλοφορεί το album «Πέρα απ' τις πόλεις της ασφάλτου» το Λιωμένο παγωτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του γκρουπ, που τους έκανε γνωστούς στο πλατύ κοινό

Το σαλάμι

Όταν ακούω το σαλάμι του Πάνου Μουζουράκη γελάω με δάκρια πάντα γιατί ένα σαλάμι τον έστειλε στο ψυχιατρείο αλλά τον έκανε συνάμα να κερδίσει και μια θέση στο playlist μας. Το τραγούδι πρωτοακούστηκε από τον δημιουργό του Βασίλη Νικολαίδη το 1989 και επανακυκλοφόρησε το 2007 στον δίσκο Μάντεψε ποιος

Ο πασατέμπος

Διασκευή είναι ο πασατέμπος από το 1946 σε στίχους του Γιώργου Γιαννακόπουλου και μουσική του Μανώλη Χιώτη. Οι Imam Baildi το 2007 επανεκτέλεσαν το τραγούδι που αγαπήθηκε πολύ.

Έλα μου

Όχι δεν είναι πασέ είναι τα χρόνια μας τα νεανικά, είναι τα μακαρόνια με κιμά που έκανε η μαμά, αλλά εμείς φανταζόμασταν τον Σάκη Ρουβά, με ποδιά να μας τα μαγειρεύει. Δοξασμένο το 1994, με τον λυτρωτικό τίτλο «Αίμα Δάκρυα και ιδρώτας». Ο Νίκος Καρβέλας μεγαλούργησε!