Τι είναι τα πρόσθετα τροφίμων; - Κεντρική Εικόνα

Τι είναι τα πρόσθετα τροφίμων;

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιστημόνων και Τεχνολόγων Τροφίμων ξεκίνησε την πρώτη, φιλόδοξη εκστρατεία ενημέρωσης για την ενημέρωση με σαφήνεια και εγκυρότητα των Κυπρίων καταναλωτών για την χρήση και την ασφάλεια των πρόσθετων τροφίμων.

 

Η επιστημονική ενημέρωση γίνεται με στόχο να απαντηθούν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες που διατηρεί το κυπριακό κοινό σχετικά με τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα και συγκεκριμένα η ένδειξη «Ε»στα συσκευασμένα τρόφιμα.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας επιστήμονες μέλη του Παγκύπριου Σύνδεσμου Επιστημόνων και Τεχνολόγων Τροφίμωνπροσφέρουν κατατοπιστική ενημέρωση για τα πρόσθετα τροφίμων και για τους E-αριθμούς. Οι Ε-αριθμοί είναι ένας συστηματικός τρόπος"κωδικοποίησης"για διαφορετικά πρόσθετατροφίμων στηνΕυρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η ένδειξη "Ε" υποδηλώνει ότι ταπρόσθετα έχουναξιολογηθεί καιεγκριθεί ως ασφαλήαπό την ΕυρωπαϊκήΑρχή για την Ασφάλειατων Τροφίμων (EFSA).Η έγκρισή τους παρακολουθείται,επανεξετάζεταικαι τροποποιείταιυπό το φως των νέωνεπιστημονικών στοιχείωνσε συνεχή βάση.

Η ενημερωτική εκστρατεία στόχο έχει να αποβάλει τις μη τεκμηριωμένες φήμες σχετικά με την ακαταλληλότητα των προσθέτων και να δημιουργήσει ενημερωμένους καταναλωτές έτσι ώστε όταν συναντούν τη ένδειξη «Ε» στις συσκευασίες των προϊόντων να γνωρίζουν ότι:

  • Σύμφωνα με τη νομοθεσία τροφίμων,  τα  πρόσθετα χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα και τα ροφήματα μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, επειδή εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο τεχνολογικό σκοπό, που δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλον τρόπο.
  • Κάθε πρόσθετο παίρνει έναν μοναδικό κωδικό ταξινόμησης «Ε» που επιβεβαιώνει ότι έχει υποβληθεί σε μια σειρά από αυστηρές δοκιμές, για να καθοριστεί πόσο ασφαλές είναι για κατανάλωση.
  • Στην Ευρώπη, τα πρόσθετα ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνο όταν επιβεβαιωθεί ότι, στα επίπεδα και στα τρόφιμα και ροφήματα που
  • χρησιμοποιούνται, δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια του καταναλωτή.
  • Σε τακτά χρονικά διαστήματα η EFSA επαναξιολογεί τα ήδη εγκεκριμένα πρόσθετα, ώστε να λαμβάνει υπόψη τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και πιθανές αλλαγές στην τεχνολογία των τροφίμων.

Το κοινό απότον Μάιο μέχρι και το τέλος Ιουνίου ενημερώνεται υπεύθυνα και επιστημονικά για τα πρόσθετα τροφίμων στις υπεραγορές Άλφα Μέγα που προσφέρουν αφιλοκερδώς τον χώρο τους στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιστημόνων και Τεχνολόγων Τροφίμων. Το κοινό στις ενημερωτικές ημερίδες έχει την ευκαιρία να συζητήσει τις ανησυχίες του σχετικά με τα πρόσθετα, να λύσει απορίες και να λάβει ενημερωτικό υλικό σε μορφή infographic με επιστημονική τεκμηρίωση που δίνεται από τα μέλη του συνδέσμου.

Λίγα λόγια για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιστημόνων/Τεχνολόγων Τροφίμων

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιστημόνων/Τεχνολόγων Τροφίμων ιδρύθηκε το 2001 και μέλη του είναι πτυχιούχοι στους τομείς της Επιστήμης Τροφίμων ή Τεχνολογίας Τροφίμων σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κανονισμών του Συμβουλίου Εγγραφής Τεχνολόγων, Επιστημόνων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου.

Οι κύριοι στόχοι του Συνδέσμου είναι η προώθηση και διασφάλιση της ποιότητας και υγιεινής των τροφίμων, η ενημέρωση της κοινής γνώμης, με τρόπο αντικειμενικό και ακριβή, πάνω σε θέματα που σχετίζεται με την επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και η υποστήριξη των μελών του πάνς σε θέματα τεχνολογίας και επιστήμης τροφίμων.