10 μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα μας  - Κεντρική Εικόνα

10 μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα μας

 

Αν η μαγειρική είναι τέχνη τα μπαχαρικά είναι από τα πολύτιμα υλικά της και βάζουν την γεύση στο πιάτο για να ικανοποιήσουν σώμα και ψυχή αλλά και μια ιεροτελεστία την ώρα μαγειρέματος.

Η λέξη μπαχαρικό προέρχεται από την τουρκική λέξη bahar που σημαίνει το σύνολο το μαγειρευτών καρυκευμάτων και έχει πρωτοεμφανιστεί στην Ινδία όπου γινόταν το πρώτο εμπόριο μπαχαρικών. Τα μπαχαρικά  επηρέασαν όσο τίποτα την Ευρώπη, αφού άνοιξαν εμπορικούς δρόμους και  καθόρισαν ακόμη και ισορροπίες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Αφήσαν με τη σειρά τους το αποτύπωμά τους στις διατροφικές και όχι μόνο συνήθειες  διαφόρων λαών αλλά και την αρχή της παγκοσμιοποίησης. Έχουν θεραπευτική και αντιοξειδωτική δράση. Απαραίτητο συστατικό σχεδόν σε κάθε συνταγή, τα μπαχαρικά παραμένουν αιώνες τώρα στο επίκεντρο όχι μόνο της μαγειρικής, αλλά και της ευεξίας.

1.            Πιπέρι

Είναι το πιο ευρέα διαδεδομένο μπαχαρικό και δεν λείπει σχεδόν απόo κανένα πιάτο  παρέα με το αλάτι αρωματίζει όλα τα φαγητά; Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αυτό οφείλετε στην κουρκουμίνη και την πιπερίνη. Έχει έντονη πικάντικη  γεύση και συνδυάζεται υπέροχα με κόκκινες βαριές σάλτσες κόκκινα κρέατα και σούπες.

 

2.            Κανέλα

Η κανέλα προέρχεται από το φλοιό  κάποιων συγκεκριμένων δέντρων που ονομάζονται κάσσια και είναι πολύ διαδεδομένα στην Ινδία. Αυτό που είναι γνωστό ως η «πραγματική κανέλα» είναι ο αποξηραμένος εσωτερικός φλοιός του κορμού. Καλλιεργείται ως θάμνος και μετά από δύο χρόνια ανάπτυξης είναι έτοιμο για συγκομιδή. Η κανέλα  είναι γλυκιά, γήινη και διαθέτει μια ζεστή απολαυστική γεύση. Επίσης χρησιμοποιείται ως σκόνη στη μαγειρική και είναι πολύ διαδεδομένη στην προετοιμασία γλυκών.

 

3.            Κουρκουμάς turmeric

Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα είναι ένα  μπαχαρικό με φωτεινό, κίτρινο χρώμα και χρησιμοποιείται τόσο στη βόρεια, όσο και στη νότια Ινδία. Προέρχεται από ένα ενδημικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ. Προκύπτει από βραστές, ξηρές και καθαρισμένες ρίζες του φυτού κουρκουμά. Χρησιμοποιείται για τη γεύση και το χρώμα του φαγητού και είναι κύριο συστατικό στη σκόνη κάρυ. Δίνει χρώμα και ελαφριά γεύση στα ζυμαρικά και το ρύζι ταιριάζει στα πουλερικά όπως επίσης και στα όσπρια- φακές.

 

4.            Πάπρικα – γλυκιά – καυτερή

  πάπρικα (paprika) είναι το μοναδικό μπαχαρικό που  μπορεί να μεταλλαχτεί σε γλυκιά καυτερή αλλά και καπνιστή. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Γ και  Α και  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές συνταγές ταιριάζει με το γιαούρτι τα μπιφτέκια  τα τυριά και το κοτόπουλο.

 

5.            Μοσχοκάρυδο

Έχει εξαιρετικά δυνατό άρωμα και έντονη γεύση. Χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική, στην αρωματοποιία και φυσικά στη μαγειρική. Χρησιμοποιείται σε σάλτσες και συνταγές με κρέας και λουκάνικο, με σπανάκι και άλλα λαχανικά. Αρωματίζει μοναδικά την μπεσαμέλ και τον πουρέ πατάτας, αλλά προστίθεται και σε γλυκά, αρτοσκευάσματα, καθώς και σε διάφορα λικέρ και στο τσάι.

 

6.            Δάφνη

Το μυστηριώδες μπαχαρικό που αφήνει πίσω του ωραίες μυρωδιές από ανθούς αλλά και σχεδόν μια  πικρή γεύση. Έχει έντονο άρωμα και δεν τρώγεται. Αφαιρείτε από το πιάτο πριν σερβιριστεί. Ταιριάζει  πολύ ωραία με γιαχνιστά φαγητά αλλά είναι πολύ διαδεδομένη και με το αρνί, και είναι απαραίτητο όπλο στην διαδικασία ψησίματος της κυπριακής σούβλας.

 

7.            Ρίγανη

Ρίγανη αποτελεί το πιο διαδεδομένο μπαχαρικό στην μεσογειακή κουζίνα και λατρεμένο μυρωδικό  στα μεσογειακά πιάτα; πάει με όλα! Ντομάτες, σαλάτες μαρινάδες σε ψητά κρέατα αλλά και πατάτες φούρνου με κοτόπουλο.   Παράλληλα διαθέτει εξαιρετικές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

8.            Θυμάρι

 Είναι φυσικό απολυμαντικό, αντισηπτικό και βακτηριοκτόνο. Συμβάλλει αποτελεσματικά στην επούλωση πληγών που δεν κλείνουν και στην απολύμανση πληγών που κινδυνεύουν από μόλυνση. Είναι φυσικό χωνευτικό, αντιμετωπίζοντας την δυσπεψία και το αίσθημα φουσκώματος.  Απαραίτητο στο σοτάρισμα των κρεάτων κα ειδικά στο αρνί, βοδινό αλλά και σε ορισμένα είδη χοιρινού όπως η πανσέττα.  Αν είστε τολμηροί λόγω της ‘έντονης γεύσης του μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε  και ως dressing στις σαλάτες σας.

9.            Σαφράν

Το ακριβότερο μπαχαρικό αλλά και συνάμα πολύ ιδιαίτερο  Σαφράν . Είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο, λόγω της απαιτητικής και χειρωνακτικής διαδικασίας συλλογής και επεξεργασίας του φυτού.Μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτές τις ιδιότητες, πίνοντάς το ως αφέψημα ή χρησιμοποιώντας το στη μαγειρική ως μπαχαρικό. Μικρή ποσότητα του κρόκου χαρίζει τόσο χρώμα, όσο και τη λεπτή, πικάντικη γεύση του στα φαγητά, ειδικά σε ζυμαρικά, σούπες, ρύζι, κρέας, ψάρια, σάλτσες, σαλάτες, γλυκά, ροφήματα.

Η δοσολογία πρέπει να είναι μικρή και διαφοροποιείται σε κάθε συνταγή, έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται (πικρίζει) η γεύση των φαγητών.

10.            Κάρυ 

το παρεξηγημένο μπαχαρικό- μυρωδικό των Ινδών. Βασιλιάς  στα ινδικά πιάτα και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Η σκόνη κάρυ είναι ένα μυρωδάτο μίγμα από διάφορα μπαχαρικά .Τα βασικά συστατικά του μείγματος είναι το κόλιαντρο, το κύμινο και ο κουρκουμάς με την προσθήκη άλλων μπαχαρικών, όπως τσίλι, πιπερόριζα, κανέλλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο, σκόρδο, μάραθος και άλλα. Με γεύση πικρή, χρησιμοποιείται συνήθως σε κρέατα, σάλτσες και στιφάδο.

 

Το κάθε μπαχαρικό, ξέχωρα, αφήνει τη σφραγίδα του όταν είναι  σωστά συνδυασμένo για να χαρίσει το απαράμιλλο άρωμα και τη νοστιμιά του στα πιάτα μας!